iOS 5 – Hamarosan!


20110924-100351.jpg
iOS 5…Azt kell, hogy mondjam nem könnyű elkezdeni! Tényleg annyira sok mindent nyújt, hogy már felsorolni sem tudom!
Azért megpróbálom nektek leírni a legjobb funkciókat! Ugye én, mint fejlesztő már közel három hónapja használom az új szoftvert. Azt nem állítom, hogy azon a napon már meg volt, amikor megjelent a fejlesztők számára, de az biztos, hogy a beta 1-től kezdtem el használni. Szerintem majdnem mindenki tudja, hogy most már a beta 7-nél vagyunk, ami azért elég nagy különbséget mutat a beta 1-hez képest! És ugye azok a hírek jártak napvilágot, hogy a GM verzió, tehát az iOS 5 majdnem végleges verziója az ezen a heten pénteken fog kijönni, de ez nem így alakult. Viszont voltak olyan hírek is ami szerint a fejlesztők iCloud backup-ját törölni fogják! Valószínűleg ez megtörtént, ugyanis a mai nap úgy keltem fel, hogy mind az iPhone-om, mind az iPad-em kijelzőjén az várt, hogy nincs biztonsági mentés (backup) a készülékeken, pedig elözőleg volt.
Kezdjük is el az iOS 5 kibontását! Nekem az iPaden és az iPhone-on is rajta van.
Kezdjük az iPhone-nal!

Notification center

Talán a legelső amivel elkezdhetnem az a notification funkció. Sajnos ez nagyban hasonlít az androidra, de azért ez jobb :D. Ennek a funkciónak a legjobb és általam nagyon kedvelt újítása az a zárolt képernyőnél való jelzés. Például most, hogy elkezdődött ujra a suli, mindig megszoktam nézni a szünetekben, hogy történt e valami izgalmas.

20110924-100505.jpg
Ez a mozdulat mos már csak annyiból áll, hogy előveszem a telefonom és a zárolt képernyőn végig nézem, hogy milyen emailek jöttek!
Ennek a funkciónak ugye van a tovább fejlesztett, sokat által már ismert notification center. Ezt úgy érhetjük el, hogy a képernyő tetejéről lehúzzuk az ujjunkat és előjön a funkció. Hogy őszinte legyek ez egy egész jó funkció, de nem sokat szoktam lehúzogatni. Talán egyedül az időjárás és a tőzsde része az, ami jól néz ki és hasznos! Remélem ez még bővülni fog a végleges megjelenésig.

Fotó

Ez igazából nem egy nagy újítás, de azért érdemes pár szót ejteni róla! Annak aki nagyon sokat szeret fotózni az iPhone-nal annak ez nagyon tetszeni fog. Aki esetleg már használta, az tudhatja, hogy belett építve egy olyan funkció, hogy a zárolt képernyőn elérhetjük a fotózást! Szerintem ez elég jó, mivel így nem kell belépni, megkeresni a programot és elindítani, szimplán a home gombot kell kétszer megnyomni és elő is jön a fotó gomb. Magában a programban a beállítások annyival bővült, hogy megjelent a vonalzó. Illetve ami talán a legjobbnak tekinthető az, hogy a hangosító gomb segítségével tudunk fényképezni. Erre csak annyit tudok mondani, hogy jó és akkor mi van…ha én így fotózok, akkor jobban bemozdítom az iPhone-t, mint amikor a képernyőn nyomom meg a gombot. Viszont, ami meg ide tartozik és van is értelme az a fülhallgatón levő gomb használata. Na ez már sokkal jobb, mert így nem mozdul be a telefon a gomb lenyomásával! Hurrrááá!!! És még említést érdemel a szerkesztő funkció. Ez viszonylag jó lett, bár a három hónap alatt egyszer sikerült használnom!

iMessage

Hát igen! Ez az amire azt lehet mondani, hogy emiatt már megérte!! Ezzel a funkcióval az Apple azt hozta számunkra, hogy minden iKütyü között ingyen küldhetünk SMS-t akár WiFi-t, akár 3G-t használunk! Egyszerűen zseniális!

20110924-100618.jpg
Maga a dolog úgy működik, hogy az iPhone vagy iPad vagy iPod felismeri, hogy kinek fogjuk küldeni, beazonosítja és ha az képes iMessage fogadására és küldésére, akkor a küldés gomb át vált kék színűre és az üzenet is kék lesz majd. Ezzel kapcsolatban vannak olyan hírek, hogy az Apple az asztali, illetve hordozható gépeire is rá fogja rakni, ami meg kell hagyni hasonló lesz, mint a FaceTime, csak írásba!

Reminders

Erről is lehetne jó sok mindent írni, de vegyük a legfontosabbakat. A reminders egy olyan új programot hozott a telefonunkra, amivel számos dolgot nem fogunk elfelejteni.

20110924-100710.jpg
Igazából maga a program hasonlít a naptárhoz, ami már régóta benne volt a készüléken. De azt felül múlva egy új funkciót hozott a mindennapokba. Ez a funkció az amikor a remindersbe GPS alapján tudod beállítani, hogy hol írja ki neked az információt. Például el mész vásárolni és megkért valaki, hogy hívd fel, ha befejezted a vásárlást, akkor csak annyi a dolgod, hogy beállítod azt, hogy akkor jelezzen, amikor vissza érsz a kocsidhoz. Ennek az egésznek egy szépséghibája van. Nem más, mint maga a GPS használat. Ugyanis a telefon egészen a beállítástól a visszaérésig használja a GPS-t, ami azért meg kell hagyni elég húzós, főleg, ha mondjuk két órán keresztül vásárolsz vagy intézet valamit.

Twitter-integració

Sok ember biztos nagyon örül annak, hogy a Twitter integrálva lett, tehát teljesen be lett építve az új szoftverbe. Nem mondom, hogy nem örülök, meg hogy nem fogom használni, de azért őszinte leszek!! Egy Facebook-integrációnak jobban örültem volna. Rendbe van, hogy a Twitter is gyorsan fejlődik, de azon még sincs annyi ismerősöm, illetve nem szoktam annyi dolgot kiírni. De az is lehet az oka, hogy az Apple nem jön ki valami jól a Facebookal…ki tudja 😀

OTA

Ez a három betű van akinek mond valamit, van aki egyáltalán nem tudja, hogy mit akarok ezzel mondani. Az Over The Air funkció annyit takar, hogy a telefonunkat ezentül már a számítógépünk használata nélkül fogjuk tudni frissíteni és szinkronizálni is. Szerintem ez egy remek újítás. A másik dolog, ami jó benne, hogy amikor frissítjük a telefonunkat, akkor nem szükséges azt a 700 Mb körüli szoftvert letölteni, hanem csak elegendő körülbelül egy, 100-120 Mb-os frissítést letölteni (delta update). Ez a frissítés egyedül WiFi hálózathoz csatlakozva és 50%-nál nagyobb töltéssel működik, ami nem feltétlenül baj, mert így legalább nem meríti le annyira a telefont, illetve a mobil adatforgalmat sem terheli.

20110924-100809.jpg

Reading list

Így utolsó említésre méltóbb funkció az úgynevezett olvasói lista. Ezt szerintem nagyon sokan fogják használni, ugyanis nagyon hasznos tud lenni. Bármit amit elakarunk olvasni vagy elkezdtük, de nem tudtuk befejezni azt ebbe bele tudjuk rakni és később bármikor eltudjuk olvasni, ha már van rá időnk. Jó magam is sokszor szoktam ezt használni. És ami a legjobb, hogy a számítógépünkkel is tudjuk majd szinkronizálni.

20110924-100852.jpg

Kettéosztott billentyű és AirPlay Mirroring

Az eddigi funkciók amiket leírtam azok mind elérhetőek az iPaden is. Ezen kívül az iPadben van két fontos újítás! A kettéosztott billentyű és az AirPlay Mirroring. A új billentyű elég szépen ki lett találva, de sajnos ezzel kapcsolatban is voltak olyan hírek, hogy az Apple lenyúlta, hát ez van most ő vette el másoktól és nem fordítva!! Tehát az új billentyűzet főleg álló helyzetben a legjobb használni, ugyanis ilyenkor mind a két kezünkkel nagyon jól tudjuk használni!
Az újított AirPlay nagyon sokak szamara hasznos lesz. Gondoljunk bele, például ha valaki tanítani akar az iPadről, akkor Tv-re kivetítve zseniálisan lehet használni. Mondjuk az utóbbi mondatot inkább Amerikába tudom csak elképzelni. Sajnos ezt a részét az iOS 5-nek nem tudtam kipróbálni, mivel az Apple Tv-re még nem raktam fel az új szoftvert!

20110924-100941.jpg
Körülbelül ennyi lenne azoknak a funkciónak a száma, ami gyökeres változást hozott az iOS világába, de azt azért tudni kell, hogy ezenkívül még rengeteg kisebb újítás van a telefonban, ami hasznos és nagyon jó. Köztünk a Safari, LED jelzés, naptár, GameCenter, Mail, öt ujjas vezérlés és persze az iCloud, stb. Összefoglalva ez egy nagyon jó kis szoftver lett, gondolom már mindenki várja.

Posted on szeptember 24, 2011, in Apple, Blog. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Itt tudtok hozzászólni a cikkhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: